Enden på BTs og Venstres hetz

Nu kan vi få lov at diskutere politik igen!
Regeringens økonomiske plan er kollapset
Det var befriende at få fastslået, at familien Thorning-Schmidt/ Kinnock i alle henseender har betalt skat efter reglerne. Det er vi mange, der hele tiden har været overbevist om.  Men BT fik jo op til sommerferien startet en hetz med forkerte påstande om det modsatte, og det bredte sig som en ‘krise’ud over hele mediefladen.
Hvad ståt tilbage efter at SKAT har svaret fuldstændig entydigt at alt er ok?  Tilbage står et indtryk af, at der er folk i Venstres sekretariat for beskidte tricks, der har brygget en historie, som BT med bemærkelsesværdig iver har fulgt op hen over sommeren. 
Eksperter, der sagde, at det var et vildspor, blev undertrykt i avisen. Men såkaldte eksperter med partibog i Venstre blev brugt til citater, der kunne gryden i kog om muligt skattefusk.
Det har været meget ubehageligt at opleve.  Og man må frygte, at forsøgene på karaktermord vil fortsætte i samme skure. Det var meget sigede, at Venstres Peter Christensen ikke kunne stoppe med et hetze, selv om hans historie var erklæret død.  Heldigvis er manden så usympatisk at høre og se på, at det formentlig skader hans eget parti mest at han toner frem i fjernsynet.
Regeringens økonomiske plan er kollapset
Finansminister Claus Hjort har en plan. En plan om at spare Danmark igennem krisen. Men danske kommuner kan umuligt overholde de massive sparekrav, som regeringen har sat dem overfor.
Med den såkaldte ”genopretningspakke”, har regeringen krævet nul-vækst i kommunerne allerede fra i år. Men kommunerne kan umuligt leve op til kravet i en tid med bl.a. flere ældre og voksende udgifter til det sociale område. Hele 32 kommuner netop har søgt tilladelse om at sætte skatten op med i alt 1,2 mia. kr.  Og det ved vi, at det ikke får lov til!
Forudsætningerne for genopretningspakken er dermed slået i stykker, og regeringens økonomiske plan har vist sig at være uholdbar. Det har vi i månedsvis sagt finansminister Claus Hjort i- men lytte, det ville han selvfølgelig ikke. Nu hiver vi ham i samråd for at få rede på, hvad den rådvilde mand vil gøre i den nye situation.
Uvildig undersøgelse er nødvendig
Sagen er ikke ny, men desværre dukker der gang på gang nye triste oplysninger op, og gang på gang afviser regeringen at gøre noget. Jeg taler naturligvis om den påståede tortur og mishandling som afghanske fanger skulle have været udsat for, efter at Danmark i 2002 udleverede dem til amerikanerne.
Og ligesom sagen har kørt alt for længe, så har Socialdemokraterne også alt for længe råbt på en uvildig undersøgelse. Og med de seneste oplysninger, hvor der tilsyneladende er dukket nye problematiske billeder op, er behovet for en sådan uvildig undersøgelse absolut ikke blevet mindre nødvendig.
Regeringen bør lægge alt frem og sikre en uvildig undersøgelse – det kan kun gå for langsomt.
Op og ned i kritikken af Frankrig
Kritikken af Frankrig har de seneste dage været massiv. Den franske håndtering af romaer, hvor man har ryddet flere roma-lejre, udvist mere end 900 romaer, og bedt fransk politi om i særdeleshed at gå efter romaerne, har gjort Frankrig upopulær i det europæiske landskab.
Europaparlamentet har vedtaget stærk kritik af de franske aktioner, FN har kaldt handlingerne for ”racistiske” og EU-kommissionen har varslet sagsanlæg mod Frankrig.
EU-parlamentets kritik af de franske handlinger er rimelig. Romaer skal selvfølgelig behandles på lige fod med alle andre. Masseudvisninger, som dem vi har set i Frankrig, skal vi tage kraftigt afstand fra, og eventuelle udvisninger – for eksempel på grund af kriminalitet – skal overholde de grundlæggende regler om individuel behandling. Det handler om fundamentale værdier og menneskeret, og det handler om respekten for de europæiske love. Og netop i forhold til EU’s regler, har kommissionen både ret og pligt til at undersøge, hvorvidt medlemslandene overholder EU’s regler.
Har du noget på hjertet…
Har du kommentarer eller spørgsmål i forbindelse med mit nyhedsbrev, er du altid velkommen til at kontakte mig. Du kan skrive til mig på mogens.lykketoft@ft.dk