VK’s folkeskolereform er en gratis omgang

VK’s folkeskolereform er en gratis omgang
Siden 2001 har Venstre og Konservative ændret folkeskoleloven 28 gange. Der er indført et bureaukratisk kontrolregime, hvor lærerne bruger meget mere tid på papirnusseri, mens eleverne modtager færre og færre undervisningstimer fordi kommunernes budgetter strammes ind af regeringen.
Derfor kan det ikke overraske, at den nyeste PISA-undersøgelse viser, at danske elever klarer sig stadigt dårligere i matematik, mens 15 % af de danske skoleelever fortsat er uden reelle læsekompetencer.  Dertil kommer de svageste 8 pct., som slet ikke er med i målingen. Regeringens meget mærkværdige svar er at proppe endnu flere elever ind i klasserne.  Selv om der har været borgerlig regering i 19 af de seneste 28 år – og med Bertel Haarder som undervisningsminister det meste af tiden – ¨så prøver regeringen at løbe for sit eget ansvar og skælder ud på forældre, lærere, elever og kommuner.  Det er værd at huske, at de elever, der går i niende klasse i dag, og som PISA-undersøgelsen bygger på, begyndte i skole netop som Venstre og Det Konservative Folkeparti genindtog regeringskontorerne og tog folkeskolen som gidsel i en tåbelig værdikamp.
Symbolpolitik som offentliggørelse af nationale tests, karakterer i 6. klasse og indførelsen af megaklasser skal ifølge regeringen sikre kvaliteten i folkeskolen. Men grundproblemet er, at regeringen ikke prioriterer folkeskolen økonomisk.  Realiteten er, at eleverne endnu en stund med sidde sammenstuvede i ofte faldefærdige klasselokaler og høre på Tina Nedergaards bragesnak. Heldigvis kan de se frem til en ny regering, der vil investere i folkeskolen og løse de reelle problemer.
COP16 og udsigterne til en klimaaftale
Verden stod næsten mere splittet end samlet, da slukørede klimaentusiaster og forhandlingsledere forlod klimatopmødet i Bella Centeret for et år siden. Nu er forhandlere fra hele verden igen samlet for at opnå en global handlingsplan for bekæmpelsen af klimaforandringerne.
Denne gang er scenen sat i Cancún, Mexico, og for enden af forhandlingsbordet sidder ikke en Lars Løkke og slår i bordet med en hammer. Så langt så godt. Selvom om udfordringerne bestemt ikke er blevet mindre siden sidste år, er der positive træk at spore. I Kina er det sidste år sat en meget ambitiøs klimadagsorden, der også vil betyde at kineserne løber med mange af de indtægter det vil give at sælge ny produkter, der sikrer vedvarende energi og energibesparelser.
Kina, der sidste år i Vesten ikke helt med rette fik skylden for sammenbruddet i forhandlingerne, er denne gang gået i offensiven, og er gået med til en juridisk forpligtende beslutning under FN’s klimakonvention. Samtidig har de sammen med Brasilien, Indien og Sydafrika lagt et stærkt pres på USA for at forpligte sig på en CO2-reduktion frem til 2020, der er sammenlignelig med Kyoto-landenes. Desværre har USA om muligt mindre med til forhandlingsbordet end sidste år: Med den republikanske sejr ved midtvejsvalget i USA, bliver præsident Obamas klimaambitioner effektivt blokeret af Kongressen, hvor flertallet er mere optaget af et bekæmpe præsidenten end de problemer, der truer vores civilisations fremtid.
Udsigterne til en aftale er stadig tågede, nu hvor vi nærmer os afslutningen på COP16. Men forhåbentlig er motivationen til en aftale stor nok til at bære visse fremskridt igennem. Alternativet er i hvert fald meget skræmmende.
Har du noget på hjertet…
Har du kommentarer eller spørgsmål i forbindelse med mit nyhedsbrev, er du altid velkommen til at kontakte mig. Du kan skrive til mig på mogens.lykketoft@ft.dk
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s