Politisk plan sætter fokus på psykisk arbejdsmiljø

Færre skal blive syge af dårligt psykisk arbejdsmiljø, og færre skal døje med dårlig ryg og nakke-skulder smerter.Sådan lyder et par af målene i en ny politisk aftale om arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020. HK/Privat er tilfreds med politikernes strategiplan
Af Morten Munkholm
”Danmark skal være et land, hvor det er trygt, sikkert og sundt at gå på arbejde.” Sådan lyder visionen i den nye politiske aftale, der skal sikre arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020. En strategiplan med 19 konkrete initiativer til, hvor der skal tages fat for at indfri tre konkrete mål for arbejdsmiljøet.

Både Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre bakker op om planen, der er udarbejdet i samarbejde med regeringen og Dansk Folkeparti, og HK/Privat stiller sig tilfreds med politikernes strategiplan.

– Selvfølgelig vil vi nok altid have et ønske om en større indsats og højere målsætninger på arbejdsmiljøområdet. Men aftalen kunne have set meget værre ud, end tilfældet er her, siger Svend-Erik
Hermansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.
Han ser det som et vigtigt led i planen, at målsætningerne frem til 2020 indeholder både psykisk arbejdsmiljø og muskel-skeletoverbelastning, der blandt andet dækker over dårlig ryg og smerter i nakke-skulder-regionen. Især det psykiske arbejdsmiljø ser nemlig ud til at volde flere og flere problemer på arbejdspladserne. De seneste tal fra Arbejdstilsynet viser, at 246 personer fik anerkendt deres psykiske sygdom som erhvervsrelateret sidste år, og det er en markant stigning fra de 71, der fik det anerkendt i
2003.

– Det kan godt være, at de fleste tror, psykisk arbejdsmiljø længe har været på dagsordenen, men sådan har det ikke været på Christiansborg. Den her plan signalerer for mig at se, at man er blevet mere villig til at anerkende psykisk arbejdsmiljø som et problem, i stedet for at vi hele tiden skal have diskussionen om,
om det nu også nytter noget at sætte fokus på det, siger Svend-Erik Hermansen. Mere kontrol med dårligt psykisk arbejdsmiljø. Strategiplanen indeholder et initiativ, der alene omhandler psykisk arbejdsmiljø, og flere af planens andre afsnit tager også fat på emnet. For eksempel i det meget vigtige initiativ, der laver grundlæggende om på hele Arbejdstilsynets måde at udvælge virksomheder til kontrol.
– Her får blandt andet virksomheder, der har haft problemer med psykisk arbejdsmiljø, en større sandsynlighed for igen at blive udvalgt til kontrol. Det vil kunne betyde langt mere tilsyn der, hvor vores medlemmer har problemer, siger Svend-Erik Hermansen.
Samtidig er han glad for, at det også bliver pålagt Arbejdstilsynet i langt højere grad at kommunikere målrettet til nyansatte og unge, så de kan blive mødt på deres foretrukne medier.

– Det er stadig et stort problem for os, at vi ikke får vores informationer til at trænge igennem hos de unge og nyansatte. Der er kommunikationen et rigtig vigtigt sted at tage fat, siger Svend-Erik Hermansen, der til gengæld synes, at politikerne lader virksomhederne slippe for nemt fra at se nærmere på årsagerne til de
ansattes sygefravær.

– I den bedste af alle verdener havde der i planen været et initiativ om, at arbejdsgiverne skulle afkræves en arbejdsmiljømæssig opfølgning på alle sygemeldinger. Så ville de nemlig blive bedre i stand til også at forebygge og opsnappe problemer tidligere, siger han.

Nyt center for nanosikkerhed.
Specifikt for laboranterne specifikt er der en hel del at hente i den nye politiske aftale. Et af initiativerne
er nemlig, at der fra 2012 vil blive oprettet et Dansk Center for Nanosikkerhed, som skal finansieres med 10 millioner kroner om året fra den såkaldte Arbejdsmiljøforskningsfond.
– Det er en rigtig god start. Man kan altid diskutere, om der burde være sat flere penge af til det, men det viser i det mindste, at nanosikkerhed nu bliver taget alvorligt, siger Trine Hjorth Nielsen, faglig sekretær i Dansk Laborant-Forening. Problemet ved arbejde med nanopartikler er, at man ved meget lidt om, hvordan stoffer reagerer i nanostørrelse. Derfor er der heller ingen, der ved, om sikkerheden ved at arbejde med partiklerne er god nok.

– I værste fald kunne vi godt frygte for, at vi om 30 år kunne se en ny asbestlignende sag med nogle laboranter, der er blevet syge af arbejdet med nanopartikler. Så det er vigtigt, vi får tilegnet os viden om partiklerne hurtigst muligt, uddyber Trine Hjorth Nielsen.

Hvis du vil læse mere om de 19 konkrete initiativer på arbejdsmiljøområdet, kan du finde planen i sin fulde længde på
arbejdsmiljoportalen.dk

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s